Hlavní obsah

V Libyi bojují ruští žoldnéři, padlé už převážejí do Ruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

V bojích soupeřících armád v Libyi zahynulo nejméně deset, ale možná až 35 ruských žoldnéřů ze soukromé Vagnerovy armády. Na svém webu to uvedla ruská opoziční televizní stanice Meduza, která odhalila i identitu několika padlých. Minulý týden byla těla prvních ruských vojáků zabitých v libyjské občanské válce převezena do Ruska.

Foto: Esam Omran Al-fetori, Reuters

Vozidla Libyjské národní armády (LNA)

Článek

Informace o působení ruských žoldnéřů v Libyi jsou utajované, není ani známo, kde jsou jejich těla držena.

Rusko se oficiálně války v Libyi neúčastní, ale podporuje Libyjskou národní armádu (LNA) polního maršála Chalífy Haftara, která bojuje proti slabé mezinárodně uznávané vládě Faíze Sarrádže, za kterou stojí i některé islamistické milice.

Podle Medusy v Libyi padli třeba Arťom Hulk Nevjancev a Ignat Beňa Boričov. Osmatřicetiletý Hulk byl veteránem druhé čečenské války a od zimy 2014 působil jako rozvědčík na Donbasu, kde zřejmě velel jedné z prvních Vagnerových supin v oblasti. Jeho žena Oksana Čumakova nevěděla, kde je a byla vystrašená. Uvedla, že jel na tajnou misi. Na Ukrajině působil i Boričov, který chránil jednoho z velitelů.

Medusa získala informace i o dalších třech padlých, u dvou zná i jejich přezdívky, jednomu se říkalo Vektor, dalšímu Akademik.

Třicet těl v hrozném stavu?

Jeden zdroj z Vagnerovy jednotky ale televizi sdělil, že mrtvých je asi 35. Další člověk, který je spojen s jejím vedení dodal, že se do Ruska budou převážet asi tři desítky těl. Podle něj ale nebudou přivezena dříve než na konci října. Na dotaz, v jakém jsou stavu, odvětil: „Nechtějte to vědět.“

Rodiny obětí, ruské úřady ani Vagnerova skupina o smrti bojovníků neinformovaly, což je v rozporu s obvyklými praktikami Vagnerovy jednotky, která posílá pozůstalým úmrtní listy a vojenská vyznamenání.

Turecko porušuje embargo OSN a dál posílá zbraně do Libye

Svět

Zaměstnanec ministerstva obrany televizi pod podmínkou zachování anonymity přiznal, že ruští žoldnéři v Libyi působí, ale mrtvý je prý jen jeden. Podle zdroje zemřel při nehodě, protože se žoldnéři podílejí na výcviku.

To je však v rozporu jak s tvrzením zahraničních médií, tak příslušníků Vagnerovy armády. Na Twitteru se 9. září objevila zpráva, že při náletu u Tripolisu bylo zabito sedm žoldnéřů. Televize Al-Džazíra pak uvedla, že jich zahynulo osm. Jeden z veteránů války na Ukrajině řekl televizi Medúza: „Byli zasaženi při náletu na frontě. Byli ve formaci a něco se zvrtlo.“ Nálet zřejmě nečekali.

Letectvo má jen Haftarova LNA, milice GNA podporující Sarrádže ale zase dostaly od Turecka drony a podle agentury Bloomberg Turecko GNA podporuje i ze vzduchu.

Stejný zdroj uvedl 25. září, že více než sto žoldnéřů z Vagnerovy skupiny dorazilo v prvním zářijovém týdnu na předsunutou základnu v Libyi, aby podpořili útok Chalífy Haftara na Tripolis, který byl zahájen v dubnu, ale zadrhl se.

Záběr na věci ruského žoldnéře nalezené v Libyi

Na konci září se objevilo video pořízené příslušníky provládních sil GNA, na kterém byly vidět osobní věci jednoho ze zabitých žoldnéřů. Kromě syrských liber je tam i pravoslavná ikona a fotografie námořníka a platební karta banky Sberbank s nápisem v azbuce a ruské léky. Informoval o tom kanál Directorate 4 na Telegrammu. Podle Meduzy karta patřila Vadimovi Bekšeněnovi, který je veden jako nezvěstný.

Záběry z telefonu patřícího Rusovi v Libyi

Není jasné, zda i on se stal terčem náletu. Mezinárodní arabský list Ashark al-Awsat uvedl, že 25. září příslušníci GNA odrazil útok LNA na Azizíju. Podle mluvčího operace po obětovném dobytí Bír Allaku „zločinecké gangy a ruští žoldnéři utekli“.

O padlých promluvilo pět žoldnéřů z Vagnerovy jednotky, mezi nimiž byli i velitelé. Hovořili o nich i veteráni tajné služby FSB a zaměstnanci ruského ministerstva vnitra s vazbami na Vagnerovu jednotku. Uvedli, že žoldnéři jsou z oblasti Krasnodaru, Sverdlovsku a Murmansku.

O nasazení vagnerovců informovala i ruská investigativní média. Server Projekt v polovině září napsal, že ruské jednotce velí zástupce velitele ruských výsadkových vojsk Andrej Cholzakov.

Haftar se těší sympatiím Moskvy. Rusko tvrdí, že jeho armádu nepodporuje, působení ruských žoldnéřů z Vagnerovy skupiny ale nezůstalo utajeno.

Ruské námluvy s Haftarem

Podle Meduzy Haftar žádal o diplomatickou a vojenskou pomoc už v roce 2015. Zpočátku bylo ruské ministerstvo obrany skeptické k jeho návrhům. Haftar, který dlouho sloužil v armádě diktátora Muammara Kaddáfího, než byl vůdce zavržen, utekl do USA a přidal se ke vzbouřencům. Hafatra napřed ani nepřijali v Moskvě, ruští představitelé se s ním sešli v Grozném.

Foto: Esam Al-fetori, Reuters

Maršál Chalífa Haftar

Zdroj řekl televizi: „Bylo důležité nás udržet v pozadí, aby se neobjevily titulky typu Rusko pokračuje v expanzi na Blízkém východě - po Sýrii následuje Libye.”

Haftar se nakonec podpory dočkal, i když ruské představitele varoval, že ovládnutí Libye bude krvavé a potrvá dlouho, ale slíbil „ropu i výstavbu železnic a silnic“ výměnou za zbraně a vojáky. Byl přijat v Moskvě i na ruské letadlové lodi ve Středozemním moři. [celá zpráva]

Putin by chtěl po syrské krizi nyní rozplést i libyjský uzel

Svět

První ruští specialisté, kteří měli na starosti výcvik, byli vysláni do Libye v roce 2018. Měli také chránit ropná zařízení. Letos v březnu britský list The Daily Telegraph psal s odvoláním na britské ministerstvo obrany, že v Libyi působí asi 300 příslušníků Vagenrovy jednotky, kteří jsou v Benghází. LNA také získal z Ruska děla, tanky, drony a munici.

Chalífa Haftar sice podle webu African Intelligence dostává pomoc z Ruska, ale ta je omezená, protože Rusko nemá pod kontrolou letiště Wattia.

Občanská válka v Libyi
V Libyi panuje osm let po skončení svržení diktátora Muammara Kaddáfího chaos. Země má dvě vlády a dvě parlamenty. Východ ovládá polní maršál Haftar, západ drží jednotky GNA podporující mezinárodně uznávaného premiéra Fáize Sarrádže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám