Hlavní obsah

V Nigérii odhalili další školu hrůzy, v okovech tam drželi 300 chlapců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nigerijská policie odhalila ve státě Katsina islámskou školu, ve které její provozovatelé mučili, sexuálně zneužívali a drželi v okovech přes 300 chlapců, napsala agentura AFP. Podobný případ byl už na konci září zjištěn v sousedním státě Kaduna, kde policie vysvobodila téměř shodný počet chlapců z podobného zařízení. Šéf místní policie tehdy nazval školu „domem hrůzy“.

Foto: Stringer, Reuters

Chlapci, kteří byli osvobozeni ze soukromé školy islámu v nigerijském městě Daura.

Článek

Policie provedla zátah na islámskou školu ve městě Daura poté, co se tuto neděli podařilo některým uvězněným chlapcům utéct a lidem na ulici povědět o podmínkách, v nichž museli žít. „Několika zadrženým se podařilo uniknout, zatímco asi 60 jiných na místě zůstalo,“ uvedl šéf místní policie s tím, že většina z těch, kteří zůstali, byla nalezena v okovech.

Foto: Stringer, Reuters

Chlapci byli drženi v okovech.

Zařízení založil asi před 40 lety postarší muslimský duchovní, který následně předal vedení svému synovi. Zapsáni do něj byli studenti pocházející z různých míst Nigérie i sousedního Nigeru. Přivedly je tam jejich rodiny, aby se učili o Koránu nebo podstoupili léčbu kvůli závislosti na drogách.

Z náboženské školy v Nigérii osvobodili stovky zotročených dětí

Svět

Majiteli zařízení i několika učitelům se při zásahu policie podařilo utéct, šéf policie však slíbil, že budou dopadeni a „budou čelit plnému hněvu zákona“. Policie se nyní snaží děti identifikovat, aby je mohla vrátit rodičům.

Daura je rodným městem prezidenta Muhammadua Buhariho. Soukromé islámské školy jsou v této chudé převážně muslimské části země velice rozšířené, státních zařízení je tam totiž nedostatek. Vysoký počet uživatelů drog a nedostatek léčeben vedou k tomu, že rodiče své děti často přihlašují do islámských škol, kde podstupují neformální odvykací kúru.

Reklama

Výběr článků

Načítám