Hlavní obsah

Ve Vietnamu skončila pohádka Sněžný kluk, Čína si v ní nárokuje Jihočínské moře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hanoj

Ve Vietnamu stáhli z kin pohádku Sněžný kluk, jež vznikla v čínské koprodukci. Důvodem je scéna s mapou jihovýchodní Asie, ve které je vidět, že si Čína klade nároky na Jihočínské moře včetně oblasti u vietnamského pobřeží. Záběr vyvolal mezi Vietnamci pobouření na sociálních sítích, uvedla s odvoláním na vietnamská média agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vietnam stáhl pohádku Sněžný klukVideo: Reuters

 
Článek

Animovanou pohádku z amerického studia DreamWorks, která vznikla v čínské koprodukci, stáhla vietnamská kina už v neděli kvůli nesouhlasu, jejž projevili Vietnamci na sociálních sítích. „Filmu zrušíme licenci,” citovala náměstka ministra kultury, sportu a turismu Ta Quang Donga vietnamská média. Instituce má ve Vietnamu na starosti distribuci a cenzuru zahraničních filmů.

Na mapě s Jihočínským mořem je jasně znázorněna přerušovaná čára ve tvaru písmene U nebo jazyka, který vyznačuje 90 procent rozlohy moře, na kterou si Peking klade nárok. Vyznačená oblast zahrnuje i pobřeží a hranici vietnamského kontinentálního šelfu, kde Hanoj těží ropu.

Foto: Reuters

Na útesu Fiery Cross jsou vidět hotové a rozestavěné radary, čtyři raketová sila a podzemní sklady munice.

Peking je kvůli svým nárokům ve sporu s většinou zemí včetně Filipín, Malajsie, Bruneje a Indonésie. Na útesech buduje umělé ostrovy a na nich staví vojenské základny. V centru sporu stojí útesy Fiery Cross, Paracelské a Spratlyho ostrovy.

Čínské nároky vůči Filipínám neuznal v roce 2016 mezinárodní rozhodčí soud v Haagu, Peking však oznámil, že se tímto rozhodnutím nebude řídit.

Sporné čínské nároky 

Čína zdůrazňuje své nároky na základě řady historických textů, ty ovšem většinou jen uvádějí, že Číňané o existenci ostrovů v Jihočínském moři věděli. Peking je však interpretuje, jako by byly součástí Číny, uvedl v půlce září expert Bill Hayton z organizace Chatham House na přednášce v Ústavu mezinárodních vztahů.

Téma nároků na Jihočínské moře se objevilo v Číně na začátku 20. století, ale zatlačil je do pozadí pád císařství a následná vleklá občanská válka i boj s Japonci. Zastánci čínských nároků se za ně snažili lobbovat, často na základě špatně interpretovaných západních map, kdy za ostrovy považovali i útesy pod vodou, ale neměli šanci uspět.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Sporná území v Jihočínském moři

Nároky vznesla Čína opět po druhé světové válce, přišel s nimi ještě Čankajškův režim, který byl poražen v roce 1949 Maovými komunisty. I když považovali Kuomintang za největšího nepřítele, nijak jim to nebránilo vznášet stejný nárok kvůli tomu, že Jihočínské moře je bohaté na ryby a leží pod ním ložiska plynu a ropy. USA čínské nároky odmítají a často poblíž čínských nelegálních základen proplouvají nebo přelétají, aby zdůraznily právo na svobodnou plavbu. Oblastí vedou důležité námořní linky.

Pohádka o yettim

Sněžný kluk je příběhem čínské dívky, která zjistí, že na střeše jejího domu žije mladý yetti. Vznikl v koprodukci studia DreamWorks a šanghajského Pearl Studio.

„Měla jsem v plánu ten film vidět, ale když jsem slyšela o tom problému s námořní svrchovaností, nemyslím si, že bych měla,” uvedla jedna studentka před jedním z multikin v Hanoji, kde pracovníci odstraňovali plakáty lákající na kontroverzní pohádku.

Reklama

Výběr článků

Načítám