Hlavní obsah

Zástupci KLDR a USA ve Švédsku obnovují jaderné rozhovory

Stockholm

Představitelé Severní Koreje a Spojených států ve švédské metropoli Stockholmu zahájili nové rozhovory ve snaze ukončit několikaměsíční pat ve vyjednávání o severokorejském jaderném programu. Informují o tom zpravodajské agentury Kjódó a AFP. Jde o první pracovní schůzku od červnového setkání amerického prezidenta Donalda Trumpa se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem na mezikorejské hranici, při které se dohodli na restartu rozhovorů stagnujících od února.

Vyjednavači se scházejí ve vile na jednom z ostrovů ma okraji Stockholmu.

Článek

Ve Švédsku se v sobotu potkávají týmy vedené hlavními vyjednavači obou stran: Stephenem Biegunem a Kim Mjong-kilem. Dějištěm schůzky je konferenční centrum na ostrově Lidingö na okraji Stockholmu, které je přísně střežené policisty. AFP uvádí, že první auta se zatemněnými skly přijela na místo už v 09:00.

"Těší mě, že pracovní delegace Spojených států a KLDR jsou ve Švédsku kvůli rozhovorům," uvedla šéfka švédské diplomacie Ann Lindeová. "Dialog je nutný pro dosažení denuklearizace a dojednání míru," dodala.

Americko-severokorejské rozhovory stagnují od únorového summitu šéfa Bílého domu Donalda Trumpa a vůdce KLDR Kim Čong-una v Hanoji, který skončil předčasně a bez dohody kvůli odlišným názorům Pchjongjangu a Washingtonu na odzbrojovací proces. USA žádají, aby se Severokorejci nejprve vzdali vývoje jaderných zbraní, teprve potom jsou ochotny odvolat sankce uvalené na KLDR za její jaderné a raketové zbrojní testy. Pchjongjang by zase rád viděl postupné rušení hospodářských sankcí výměnou za dílčí kroky v odzbrojovacím procesu.

Foto: Kcna, Reuters

Severokorejský lídr Kim Čong-un a americký prezident Donald Trump na summitu.

Analytici podle agentury Reuters soudí, že pro lídry obou stran sílí motivace dosáhnout dohody, což však neznamená, že po měsících napětí bude možné nalézt společnou řeč. KLDR tento týden jen den po oznámení nových vyjednávání informovala, že provedla úspěšný test nové balistické rakety odpalované z ponorky.

Reklama

Výběr článků

Načítám