Hlavní obsah

Erdogan: V Sýrii zůstaneme, dokud z ní neodejdou ostatní státy

– Ankara

Ze Sýrie neodejdeme, dokud se z ní nestáhnou ostatní státy, řekl v pátek po návratu z Maďarska novinářům turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, píše agentura Reuters. Ankara na syrském území pokračuje v boji proti kurdským milicím YPG, které považuje za teroristy.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se vyjádřil k situaci v Sýrii

Článek

„Se Sýrií nás pojí 911kilometrová hranice. To nemohou tvrdit Rusko, USA ani Írán (kteří jsou v zemi vojensky aktivní). Neodejdeme odsud, dokud tak neučiní ostatní státy,“ řekl Erdogan novinářům podle tureckého listu Daily Sabah. Odkázal se na tzv. Adanskou dohodu, kterou uzavřelo Turecko se Sýrií v roce 1998.

Syřané se v ní zavazují, že na hranicích nepovolí žádné aktivity Straně kurdských pracujících (PKK) a zablokují jakoukoli teroristickou činnost, která by ohrozila suverenitu Turecka.

Erdogan: USA a Rusko nedodržují sliby

Ankara na syrsko-tureckých hranicích získala 120kilometrový pás území a uzavřela dohodu s USA a Ruskem, na jejímž základě mají kurdské milice zůstat mimo tuto oblast.

Turecko v pondělí začne posílat zajaté bojovníky IS zpátky do jejich zemí

Turecká invaze

Zatímco YPG tak podle Moskvy a Washingtonu činí, Turecko si to nemyslí a obě mocnosti nařklo z nedodržování slibů. „Neskončíme, dokud oblast neopustí poslední terorista,“ prohlásil Erdogan.

Jednání s Trumpem

Erdogan se telefonicky domluvil s americkým prezidentem Donaldem Trumpem na tom, že situaci v Sýrii společně proberou při setkání ve Washingtonu. Turecký prezident zamíří do Bílého domu 13. listopadu. Telefonicky bude hovořit také s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Turecká invaze do Sýrie začala 9. října. Ankara považuje YPG, která stála po boku USA proti Islámskému státu, na jehož porážce se významně podílela, za teroristickou organizaci. Tvrdí, že je provázána s PKK, kterou za teroristy považují Spojené státy.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Mapa ruského ministerstva obrany ukazuje oblast operace ruských hlídek

Turecko na severovýchodě Sýrie plánuje zřídit bezpečnostní zónu, do které hodlá přemístit až dva miliony syrských uprchlíků, kteří jsou momentálně v Turecku.

V pátek turecký ministr vnitra Süleyman Soylu oznámil, že země začne v pondělí vracet do zemí původu zahraniční bojovníky a členy Islámského státu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám