Hlavní obsah

Damales Mukaka: Mít rodinu je sice dar, ale v Zambii také překážka pro lepší budoucnost

Novinky, das

Zatímco západní svět se potýká s nízkým počtem nově narozených dětí, mnohé africké státy mají přesně opačný problém. Ženy zde rodí děti od útlého mládí, často bez možnosti vlastní volby pramenící z neznalosti. Damales Mukaka, zdravotní sestra nevládní organizace Marie Stopes v Zambii, se snaží alespoň u nich v zemi tuto situaci změnit.

Foto: Marie Stopes

Damales Mukaka

Článek

Snaží se všem ženám ukázat, že mají právo na to se rozhodnout, kdy budou mít rodinu, aby měly prostor i pro své vzdělání, práci a plnění si vlastních snů. Jedná se o věci, které mnozí z nás vnímají jako samozřejmost, ale v mnoha státech, nejen Afriky, tomu tak stále není.

V Zambii stále velké procento dívek neplánovaně otěhotní krátce poté, co dospějí a mohou mít děti. Poté je pro ně téměř nemožné studovat, natož dosáhnout věcí, o kterých předtím snily, často se následně potýkají s velkou chudobou a strádáním.

Damales Mukaka se společně se svým týmem snaží společnost v Zambii vzdělávat a mladým lidem vysvětlovat, proč by měli založení rodiny plánovat.

„Jsem přesvědčená, že kdyby se ženy dozvěděly více informací o antikoncepčních metodách a měly by k nim snadnější přístup, pomohlo by jim to splnit si své sny. Mít rodinu je sice dar, ale ženy by měly mít vždy právo rozhodovat o své vlastní budoucnosti,“ svěřuje se Damales v kampani Driven.

Damales objíždí celou Zambii, včetně těch nejmenších vesnic, kde se snaží oslovovat a vzdělávat místní učitele, ale i náčelníky, kteří následně dostávají manuál o důležitosti plánování rodiny v jejich oblasti. V posledních letech jsou již patrné výsledky jejího snažení.

„Mnoho lidí respektuje vzdělání, dokonce i v odlehlých vesnicích. Moc dobře chápou, že je lepší mít menší počet dětí, které mohou jít do škol. Že budou mít možnost žít lepší životy, protože si je naplánují,“ upozorňuje Damales.

Předností Damales je především um, získat pozornost všech lidí. Dokáže si během chvíle získat sympatie jak nejdůležitějších představitelů v oblasti, tak všech mladých.

Místo klasických přednášek sází na spontánnost a oblíbenost hudby a tance. Proto pořádá koncerty, v rámci kterých lidi vzdělává, organizuje akce, kde dívkám zdarma lakují nehty a přitom je edukují apod. Damales si totiž velmi dobře uvědomuje, že vše je o získání si pozornosti a důvěry, že pouhé přesvědčení jednotlivce nestačí.

Život jim změnila cesta do Afriky

Styl

„Nikdo mi nerozkazuje, jak mám žít. Dělám svá vlastní rozhodnutí. A chci mít kolem sebe ženy, které mají to samé právo a mají svůj život pod kontrolou. To je moje motivace, která mě neustále žene kupředu,“ uzavírá Damales, která je sama maminkou čtyř dětí, čímž sama dokazuje, že je skvělé mít děti, ale jedině tehdy, pokud o nich můžete svobodně rozhodovat.

Reklama

Související články

Století Medy Mládkové

Jen málokdo se stane legendou už za svého života. Medě Mládkové se to podařilo. Však také na to měla sto let.

Výběr článků

Načítám