Hlavní obsah

Objevte kouzlo tartanu, vzoru s příběhem

Novinky, Linda Humlová

Stejně jako třeba kohoutí stopa či vichy je i skotská kostka (tartan) vzorem, který se v módě pravidelně opakuje. Není divu, její historie se táhne až do sedmnáctého století, kdy zdobila kilty obyvatel severní části britských ostrovů. Dnes se objevuje na přehlídkách módních domů, jako je Christian Dior, Burberry či Vivienne Westwood. Zamilujte si ji i vy.

Foto: Profimedia.cz

Přehlídka značky Dior

Článek

Ačkoliv se tartan pyšní dlouhou historií, největší boom zažil až v 70. letech minulého století, kdy se stal součástí hudebního a také módního punkového hnutí, pro které byly typické roztrhané punčochy, kožené „křiváky“, trika s obrázky kapel a právě kostkovaný vzor.

To ale neznamená, že musíte být punkerka, abyste ho mohla nosit, právě naopak. Tartanový vzor je téměř každoročně součástí kolekcí předních návrhářů luxusní módy. Skotská kostka vynikne obzvláště v červené barvě, ale dobře vypadá i v zelené, modré, fialové nebo bílé.

Foto: archiv firem

Šaty, Ralph Lauren (prodává Van Graaf), 9499 Kč. Svetr, Marie Lund (prodává Van Graaf), 1499 Kč. Boty, CCC, 899 Kč. Sukně, Pietro Filipi, 3490 Kč. Košile, Cellbes, 999 Kč.

Foto: archiv firem

Košile s dlouhým rukávem, Esprit, 1299 Kč. Košile s krátkým rukávem, Cellbes, 999 Kč. Sukně koženková, Marie Lund (Van Graaf), 1499 Kč. Svetr, Esprit, 1699 Kč. Plisovaná sukně, Franco Callegari (prodává Van Graaf), 1799 Kč.

Skvěle se doplňuje s kůží, a proto se nestyďte zkombinovat například tartanovou košili s koženkovou sukní či kalhotami. Sázkou na jistotu jsou pak tartanové šaty, které jsou přímo určené na podzimní nošení.

Foto: archiv firem

Šaty, Ralph Lauren Polo (prodává Van Graaf), 7999 Kč. Bunda, Zara, 1299 Kč. Košile, Zara, 1299 Kč. Kalhoty, Esprit, 1699 Kč. Boty, Gino Rossi (prodává CCC), 2299 Kč

Doplňte je černými punčochami a kotníčkovými botami či tzv. biker boots. Jednobarevný kabát zase rozzáří kostkovaná šála, která vás navíc uchrání před nevlídným sychravým počasím.

Foto: archiv firem

Svetr modrý, Marie Lund (prodává Van Graaf), 1499 Kč. Svetr červený, Franco Callegari (prodává Van Graaf), 1799 Kč. Kabelka, Deichmann, 999 Kč. Šála tmavá, s.Oliver, 799 Kč. Lodičky, Baťa, 9999 Kč. Boty, Tamaris, 1999 Kč. Šála se střapci, Zoot, 559 Kč

Reklama

Související články

Módní inspirace: Minikabelky

Nevejde se do nich ani větší chytrý telefon, přesto je návrháři chrlí do oběhu již druhým rokem. Řeč je o minikabelkách. Ty totiž zcela nahradily velké tašky,...

Výběr článků

Načítám