Hlavní obsah

Svatý grál zdraví a štíhlosti, nebo hazard se zdravím? Bezlepková dieta je stále oblíbenější

Novinky, das

Už nějakou dobu se lepek označuje jako hlavní viník většiny našich zdravotních potíží od únavy přes sníženou inteligenci, nadváhu až po nadýmání. Stále více jedinců tak drží bezlepkovou dietu. Podle odborníků ale za těmito problémy mohou stát zcela jiné důvody a držet tak tuto dietu nemusí mít vůbec smysl.

Foto: Profimedia.cz

Pro zdravého člověka není bezlepková dieta nutná.

Článek

Bezlepková dieta je určená pro lidi, kteří trpí celiakií a potravinovou alergií na lepek. V těchto případech musí být dieta přísná, důsledná a celoživotní, protože u těchto lidí příjem lepku způsobuje poškození sliznice tenkého střeva. Pro zdravého člověka ale není bezlepková dieta nutná.

„Pokud je strava správná a s dostatkem vlákniny, zdravá střeva si umějí s lepkem bez potíží poradit. Jestliže trpíte po jídle obtížemi, jako jsou nadýmání nebo bolest břicha, ještě to neznamená, že byste měli rovnou přejít na bezlepkovou dietu. Tyto obtíže mohou mít úplně jinou příčinu. Například se může jednat o potravinovou intoleranci, na kterou provádíme u klientů genetický test,“ vysvětluje nutriční specialistka Monika Bartolomějová ze Světa zdraví.

Mnohdy jde i o správné nastavení v hlavě

Nemějte strach z toho, co jíte. Pohoda a nadhled jsou zásadní. Nicméně máte-li nějaké závažné nevysvětlitelné nebo nevyléčitelné zdravotní problémy, případně máte dispozice v rodině, měli byste se více zamýšlet nad prevencí anebo vyzkoušet striktnější možnosti, jako je například vyřazení lepku, přestože celiakií netrpíte.

Celiakie je jako chameleón

Zdraví

„Dejte si však pozor na bezlepkové diety založené na bezlepkových vysoce průmyslově upravovaných polotovarech. Jedná se o deriváty lepku složitými procesy zbavené. Smysl má konzumovat potraviny tzv. přirozeně bezlepkové. Tedy takové, které neobsahují nejběžnější čtyři lepkové suroviny, což jsou zrna pšenice, ječmene, žita a ovsa,“ radí zakladatelka společnosti Lifefood Tereza Havrlandová.

Snížení hmotnosti na bezlepkové dietě není žádný zázrak

Velmi často je hlavním důvodem vyloučení lepku z jídelníčku u zdravého člověka snaha zhubnout.

„Od svých klientů často slýchávám, že bezlepková dieta funguje. Pravda je taková, že vyloučení jedné ze základních součástí každodenního jídelníčku téměř vždy vede k omezení příjmu potravy a tím i k odlehčení jídelníčku. Snížení hmotnosti tak není nic neobvyklého,“ upozorňuje Monika Bartolomějová.

Pět největších výživových lží, kvůli kterým nezhubnete ani nepřiberete svaly

Zdraví

V každém případě každému prospěje omezení konzumace výrobků z bílé pšeničné mouky.

„Zaměřte se na ostatní zdroje komplexních sacharidů. Jezte obiloviny v jejich přirozené podobě, jako jsou kroupy, jahelné kaše, rizota, žitné a kváskové chleby anebo pohankové palačinky,“ doporučuje trenérka Kateřina Hollerová z fitness centra pro ženy Contours.

Nezačínejte s nesmyslnými dietami

Lidé chtějí být štíhlejší, neustále si hlídají jídlo, ale přesto nehubnou. Podle Terezy Havrlandové za to mohou aspekty, jako jsou nekvalitní spánek, stres, nevědomé pojídání, nedostatečný pohyb, tělesné omezení či toxické stravovací prostředí.

Zmiňuje se ale i o tom, že mnozí se zaměřují spíše na centimetry a kilogramy místo toho, aby se snažili být zdraví.

Posedlost dokonalou postavou ničí zdraví i vztahy

Vztahy a sex

„Mým neustále omílaným doporučením je jíst skutečné kvalitní a celistvé potraviny. Na druhou stranu ale nemá smysl jíst utrápeně syrovou mrkev. Člověk si musí najít způsob stravování, který mu bude dlouhodobě vyhovovat, a musí to brát tak, že dělá pro sebe a své tělo to nejlepší. Jakmile se takhle naučíme všichni přemýšlet, hubnutí a štíhlá postava přijdou jako vedlejší účinek,“ uzavírá Havrlandová.

Recept na sladkou a přitom zdravou snídani

Výbornou alternativou pšeničné mouky je mouka pohanková, protože patří k nejlepším přírodním zdrojům rutinu, který je důležitý pro cévní pružnost. Navíc neobsahuje lepek.

Foto: Svět zdraví

Pohankové palačinky s džemem z černého rybízu

INGREDIENCE

  • 500 ml mandlového mléka
  • 50g slepičí vejce v bio kvalitě (1 ks)
  • 200 g pohankové mouky
  • sůl (na špičku nože)
  • 20 g olivového oleje (2 lžíce na postupné vymazávání pánve)
  • 200 g džemu z černého rybízu (nebo z jahod, meruněk apod.)

POSTUP:

  • Do nádoby nalejeme mléko, přidáme vejce, vmícháme pohankovou mouku, osolíme a vše pořádně prošleháme metlou.
  • Těsto necháme chvíli odpočinout.
  • Pokud je těsto stále řídké, přidáme mouku.
  • Pak můžeme smažit tenké palačinky na olivovém oleji.
  • Ze stejného těsta je možné smažit i silnější lívance.
  • Palačinky potřeme džemem a podáváme.

Anketa

Zkoušeli jste držet bezlepkovou dietu, i bez diagnózy celiakie?
Ano, stále ji držím, protože mi maximálně vyhovuje
15,3 %
Ano, držím ji několik dní pravidelně několikrát do roka
4,5 %
Ano, ale vydržel/a jsem to jen pár dní
3,8 %
Ano, ale nevyhovovala mi
2,3 %
Přemýšlel/a jsem o tom, ale vždy to včas zavrhl/a
4,2 %
Ne, ani mě to neláká
62,7 %
Ne, ale myslím, že by mi udělala dobře
7,2 %
Celkem hlasovalo 1909 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám