Hlavní obsah

Veganská strava těhotných může snižovat IQ budoucí generace, varuje odbornice

Novinky, bok

Zdravý životní styl kromě pohybu sází také na vyvážený jídelníček, který by měl obsahovat od všeho něco. Stále častěji je ale vidět trend, který spoléhá pouze na rostlinnou stravu s vyřazením masa, mléčných výrobků či vajec. Takové stravování těhotných žen ale přináší rizika, která se mohou projevovat například nižší inteligencí jejich dětí, varují odborníci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Britská nutriční specialistka a poradkyně Emma Derbyshireová uvedla, že stále větší obliba veganského stravování představuje ze zdravotního hlediska velké riziko hromadného vzniku deficitu nutričně významné látky cholin, která hraje zásadní roli při vývoji mozku a paměti.

Cholin, který se nachází v masu, rybách, vejcích, mléčných výrobcích a v menším množství také v ořeších či luštěninách, je obzvlášť důležitý v těhotenství, kdy přispívá ke zdravému vývoji a růstu mozku dítěte.

„Vzhledem ke stále rychleji se vyvíjejícím potravinovým trendům, které sázejí více na rostlinnou stravu, je třeba důrazně varovat před negativními dopady, které veganství může přinášet,” cituje její vyjádření server Daily Mail.

„Rostlinná strava je skvělá pro ochranu životního prostředí, nikdo ale doteď moc neřešil, co nedostatek cholinu dělá s vývojem mozku plodu. Zejména těhotné ženy, které z jídelníčku vyřadí maso a vejce, tak mohou být výrazně ochuzeny o příjem této látky. Hrozí nám tak riziko, že se sníží mozková kvalita příští generace,” varuje odbornice.

Cholin jsou schopna vyprodukovat i lidská játra, ale ne v takovém množství, jaké tělo potřebuje. Proto musí být doplňován z potravy.

Jak ukazují výzkumy nejen britského trhu, množství konzumace masa se v mnoha zemích pomalu snižuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám