Pavel Bělobrádek a Twitter

Pavel Bělobrádek a Twitter Zdroj: Profimedia; koláž reflex.cz

Tweety Pavla Bělobrádka
Tweety Pavla Bělobrádka
Z Twitteru Pavla Bělobrádka
Pavel Bělobrádek.
4
Fotogalerie

Seberte už Bělobrádkovi Twitter. Exšéf lidovců napsal, že „Gotta utloukli migranti“

Expředseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek opravdu není mistrem veřejných vystoupení. Ostatně ho to stálo post šéfa strany, místopředsedy vlády a vyhořel i ve volbách do Senátu. A co se týká sociálních sítí, tam by mu měli vlastní spolustraníci nadobro zakázat přístup. Jen málokdy se totiž stane, aby tam člověk dokázal rozpoutat válku proti vlastní osobě kvůli úplné banalitě. Panu Bělobrádkovi se to povedlo už potřetí. Tentokrát se neuctivě vyjádřil o Karlu Gottovi a smršť reakcí na sebe nenechala dlouho čekat.

„A ta anticharta... Ale o mrtvých jen dobře. Stejně nám vláda tají, že ho na příkaz EU utloukli migranti,“ napsal Pavel Bělobrádek včera na Twitter a lidé mu na sociálních sítích nadávají už 24 hodin v kuse. Expředseda lidovců se snaží své vyjádření napravovat, ale počíná si stejně jako u svých předchozích skandálů. Po vzoru slona rozdupává i ty nejmenší kousíčky porcelánu.

Celý incident je přitom neuvěřitelně banální a hloupý. Komentátor Práva Alexandr Mitrofanov na Twitteru sdílel tweet ruského prokremelského novináře. Ten obsahoval video Karla Gotta, jak v ruštině promlouvá a zpívá v nějaké staré sovětské estrádě, a k němu připojil slova: „Zemřel Karel Gott, český slavík, zlatý hlas sovětské estrády a hlavní symbol družby národů socialistického tábora,“ která Mitrofanov ve svém tweetu přeložil. A na tento příspěvek reagoval výše zmíněnými slovy Bělobrádek. A to byla chyba.

Poslanec pak dlouhé hodiny každému uživateli, který mu za to přišel nadávat, vysvětloval, že to myslel jinak. Ale to je zbytečné. Sociální sítě jsou neúprosné. Vše se na nich odehrává rychle a spontánně. Proto se na nich musí veřejně činné osoby vyjadřovat tak, aby se to nedalo vytrhnout z kontextu. Používat ironii a sarkasmus je navíc v psaném projevu velmi náročná disciplína, kterou Bělobrádek rozhodně neovládá. Místo aby svou reakci smazal a rodině zesnulého zpěváka se omluvil, dál celý případ rozmazává novými a novými reakcemi. Navíc předtím využil Gottovu smrt k propagaci vlastní písničkářské akce, což mu ještě více přitížilo.

Pohřeb Karla Gotta. Více informací ZDE >>>

Nejedná se přitom o jeho první přešlap. Už v minulosti třeba přešlápl tím, když novinářce Sulovské na Twitteru vmetl, že její pes neumřel, ale chcípl. Nebo když matkám samoživitelkám doporučoval, aby si radši našly chlapa. I když si pan Bělobrádek o sobě zřejmě dál myslí, že je vtipný a jeho tweety jsou správně třeskuté, ve skutečnosti jen poškozuje vlastní stranu a propadá se hlouběji do politické bezvýznamnosti.

Vše o Karlu Gottovi se dočtete v našem speciálu >>>

Profily na sociálních sítích už dávno nejsou soukromým prostorem a každý by k tomu tak měl přistupovat. A pokud v tom chce pan poslanec pokračovat, měl by raději opustit vlastní stranu. Nebo se před napsáním příštího tweetu raději střelit do nohy, počkat, jak moc ho to bude bolet, a když mu to bude připadat v pohodě, tak v klidu zase něco zveřejnit na Twitter.