Řeka zrudla krví. Jižní Korea kvůli smrtícímu moru prasat vybila desítky tisíc vepřů

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
13. 11. 2019 10:49
Řeka poblíž hranice mezi Severní a Jižní Koreou se zbarvila do ruda poté, co ji znečistila krev z prasat utracených kvůli prasečímu moru. Jihokorejské úřady ve snaze zastavit šíření nákazy vybily 47 000 vepřů, informoval server BBC.
Korejská řeka Yeoncheon Imjin zbarvená prasečí krví. Listopad 2019
Korejská řeka Yeoncheon Imjin zbarvená prasečí krví. Listopad 2019 | Foto: Profimedia.cz

Silné deště spláchly krev z místa, kde byla prasata utracena, do přítoku hraniční řeky Imdžin. Místní úřady odmítly obavy, že krev může způsobit šíření nákazy na další živočichy. Sdělily nicméně, že podnikly kroky k zamezení dalšího znečištění vodního toku.

Prasečí mor je pro vepře vysoce nakažlivý a nevyléčitelný. Uhynou téměř všichni vepři, kteří se jím nakazí. Pro člověka však nebezpečný není.

Hromadná porážka prasat se uskutečnila o víkendu, přičemž mršiny byly údajně ponechány na místě poblíž mezikorejské hranice v přistavených nákladních vozech. Zpoždění v dodávce plastových kontejnerů používaných pro utracená zvířata způsobilo, že prasata nemohla být ihned odstraněna.

Prasečí mor se v Jižní Koreji objevil teprve nedávno. Vyrojily se spekulace, že se nákaza do země dostala přes přísně střeženou demilitarizovanou zónu, která odděluje Jižní a Severní Koreu. V KLDR byl první případ prasečího moru zaznamenán v květnu a Jižní Korea vyvinula velké úsilí, aby nemoc přes hranici nepronikla. Podél hranice například stavěla ploty a armáda měla povolení střílet na divoká prasata v demilitarizované zóně.

Navzdory všem preventivním opatřením se 17. září v Jižní Koreji vyskytl první případ a od té doby dalších 12. V celé zemi je kolem 6700 prasečích farem.

Současná vlna prasečího moru se začala šířit z Afriky, přes Evropu a Rusko došla až do Číny a dalších asijských zemí, jako je Vietnam či Filipíny. Jen v Číně bylo v důsledku epidemie utraceno na 1,2 milionu vepřů, epidemie má výrazný vliv na ceny vepřového po celém světě.

 

Právě se děje

Další zprávy